Dożynki w Spale - kucharz z Karwi gotował prezydentowi.
- Zwrócili się do mnie producenci ryb jesiotrowatych, bym ich reprezentował podczas dożynek prezydenckich - mówi szef kuchni we własnej restauracji Piwniczka u Jerzego Waśkowskiego. - Był to dla mnie olbrzymi zaszczyt oraz spore wyzwanie.
Pokaz kulinarny odbywał się na scenie w obecności ponad 1500 osób. Jerzy Waśkowski przygotował zupę jesiotrankę, która jest przebojem w Piwniczce w Karwi. Kolejnym daniem była zupa rybna z karpia z kluseczkami. Jerzy Waśkowski serwował także roladki mazurskie.
Czytaj też w szkole kształcącej kucharzy, która zmienia się dzięki unijnym dotacjom
- Daniem pokazowym był jesiotr gotowany w szampanie serwowany na szpinaku z posmakiem czosnku i wędzonki - mówi szef kuchni. - Prezydent Bronisław Komorowski był zachwycony smakiem tych potraw oraz zaskoczony tym, że jesiotr, który niegdyś występował w Bałtyku znowu znajduje się na polskich stołach.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?