Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzegorz Fularczyk z Karczmy Sidło - nominowany do tytułu Najlepszy Kucharz Powiatu Kartuskiego 2013

Bartosz Cirocki
Grzegorz Fularczyk, kucharz w Karczmie Sidło w Żukowie
Grzegorz Fularczyk, kucharz w Karczmie Sidło w Żukowie ze zbiorów prywatnych
Grzegorz Fularczyk z Karczmy Sidło w Żukowie jest kandydatem do tytułu Najlepszy Kucharz w Powiecie Kartuskim w plebiscycie "Dziennika Bałtyckiego" Smakosz 2013.

Grzegorz Fularczyk jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gdańsku w zawodzie kucharz. Jest posiadaczem dyplomu mistrzowskiego w tym fachu, instruktorem praktyk nauki zawodu i posiadaczem wielu dodatkowych uprawnień.

Długo pracował w Hotelu Marina w Gdańsku, gdzie po trzech latach pracy na stanowisku kucharza na kolejne 15 lat został szefem kuchni. Potem pracował w Hotelu Nadmorskim, restauracji Literatura i Sztuka, Pałacu w Leźnie. Od sierpnia 2003 roku jego posiłki kosztować można w Karczmie Sidło w Żukowie.

Oto, co Grzegorz Fularczyk mówi o sobie i swoim zawodzie.

Zostałem kucharzem ponieważ...

... to zawód z nieograniczonymi możliwościami i pozbawiony monotonii. Kucharz musi cały czas poszerzać swoją wiedzę, szukać nowych trentów i smaków, do swojej pracy podchodzić z ciekawością i zaangażowaniem.

Dobry kucharz powinien...

... być osobowością, która ukierunkowuje charakter restauracji, w której pracuje.

Dobry kucharz nie może...

... spocząć na laurach i dać się zjeść własnemu ego.

Dania, które najbardziej lubię przyrządzać...

… to dania tradycyjnej kuchni polskiej, która jest niedoceniana, a bardzo dobra. Choć bazuje na niewielu produktach, jest różnorodna i bogata w smaki. Moją specjalnością jest kaczka luzowana na modrej kapuście ze złocistą renetą i kopytkami.

Nigdy nie przygotowałbym...

... tortu, bo to pozostawiam cukiernikom, a także dań skopiowanych przez innych restauratorów.

Najzabawniejsza sytuacja w pracy...

W ciągu 32 lat w zawodzie było ich wiele. Pamiętam, gdy przygotowywałem bankiet dla armatorów na statku. Wszystko było przygotowane, obsługa wnosząc dania na stoły przewróciła się i wszystko, łącznie ze srebrnymi półmiskami, wylądowało w morzu. Na szczęście goście byli wyrozumiali i podeszli do tego z humorem.

Domowym amatorom gotowania radzę...

… podejmować wyzwania, nie bać się wykazywać własnej inwencji, nie skupiać się wyłącznie na tym, co podano w czasopismach z przepisami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto