Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nordowi Mol w Celbowie. Laur na Expo Sweet 2015. Krzysztof Rozum i Marek Bruhnke | FILM

P.
Nordowi Mol w Celbowie - laur na Expo Sweet 2015
Nordowi Mol w Celbowie - laur na Expo Sweet 2015 Nordowi Mol/arch
Restauracja Nordowi Mol w Celbowie wyróżniona na konkursie Expo Sweet 2015. Krzysztof Rozum i Marek Bruhnke wywalczyli czwarte miejsce na mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru.

Restauracja Nordowi Mol w Celbowie wyróżniona na konkursie Expo Sweet 2015. Krzysztof Rozum (szef kuchni) i Marek Bruhnke (kucharz) wywalczyli bardzo dobre czwarte miejsce na mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru.

Nordowi Mol nie specjalizuje się w słodkich deserach, ale Marek Hewelt postanowił swoim pracownikom dać otwartą rękę w tej nietypowej rywalizacji.
- Konkursy to z jednej strony forma sprawdzenia umiejętności, a z drugiej też możliwość zaprezentowania naszej restauracji - mówi restaurator z gminy Puck. - A przy okazji na kilkudniowej imprezie w Warszawie pokazaliśmy nasz region.

Zespół reprezentujący barwy nadmorskiej gastronomii przywiózł Jabłko Trio - bo to tym owocom poświęcona była tegoroczna edycja Expo Sweet.
- Mocno postawiliśmy na tradycję, bez żadnych nowoczesnych eksperymentów np. z molekularną kuchnią - mówi Krzysztof Rozum. - Po prostu piękny wygląd, smak oraz tradycja.

Danie naszych kucharzy to właściwie trzy desery: mus, jabłko w cieście francuskim (pieczone w karmelu) i jabłko terrine. Podczas Expo Sweet trzeba było przygotować aż sześć porcji - dla jury i publiczności.

ZOBACZ TEŻ:

Jabłkowy przepis to autorskie dzieło obu panów ze znanej restauracji w powiecie puckim.
- Wymyśliliśmy go dwa tygodnie przed konkursem - komentuje Marek Bruhnke. - I potem dopracowywaliśmy go.

To był konkursowy debiut załogi celbowskiej restauracji. I wyszedł bardzo dobrze.
- W zasadzie jechaliśmy zdobyć doświadczenie i przy okazji pokazać się w szerszym kucharskim świecie - mówi Krzysztof Rozum. - A w stawce osiemnastu drużyn udało nam się wywalczyć miejsce blisko podium. Choć naprawdę niewiele zabrakło do medalowej pozycji.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO. Polub nas na Facebooku!

Wygrał team z Hotelu Haffner z Sopotu, druga była drużyna Restauracji Dinette z Wrocławia, trzecia Hotelu Stary Restauracja Trzy Rybki z Krakowa.

Obaj panowie z Nordowego Mola podkreślają rolę Marka Hewelta.
- Dał nam wolną rękę, więc mogliśmy skupić się na konkursie - mówi szef Krzysztof Rozum. - I już wiem, że będziemy szukali kolejnych podobnych okazji do tego, by pokazać naszą nadmorską kuchnię.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto