Restauracja Nordowi Mol w Celbowie wyróżniona na konkursie Expo Sweet 2015. Krzysztof Rozum (szef kuchni) i Marek Bruhnke (kucharz) wywalczyli bardzo dobre czwarte miejsce na mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru.
Nordowi Mol nie specjalizuje się w słodkich deserach, ale Marek Hewelt postanowił swoim pracownikom dać otwartą rękę w tej nietypowej rywalizacji.
- Konkursy to z jednej strony forma sprawdzenia umiejętności, a z drugiej też możliwość zaprezentowania naszej restauracji - mówi restaurator z gminy Puck. - A przy okazji na kilkudniowej imprezie w Warszawie pokazaliśmy nasz region.
Zespół reprezentujący barwy nadmorskiej gastronomii przywiózł Jabłko Trio - bo to tym owocom poświęcona była tegoroczna edycja Expo Sweet.
- Mocno postawiliśmy na tradycję, bez żadnych nowoczesnych eksperymentów np. z molekularną kuchnią - mówi Krzysztof Rozum. - Po prostu piękny wygląd, smak oraz tradycja.
Danie naszych kucharzy to właściwie trzy desery: mus, jabłko w cieście francuskim (pieczone w karmelu) i jabłko terrine. Podczas Expo Sweet trzeba było przygotować aż sześć porcji - dla jury i publiczności.
ZOBACZ TEŻ:
Jabłkowy przepis to autorskie dzieło obu panów ze znanej restauracji w powiecie puckim.
- Wymyśliliśmy go dwa tygodnie przed konkursem - komentuje Marek Bruhnke. - I potem dopracowywaliśmy go.
To był konkursowy debiut załogi celbowskiej restauracji. I wyszedł bardzo dobrze.
- W zasadzie jechaliśmy zdobyć doświadczenie i przy okazji pokazać się w szerszym kucharskim świecie - mówi Krzysztof Rozum. - A w stawce osiemnastu drużyn udało nam się wywalczyć miejsce blisko podium. Choć naprawdę niewiele zabrakło do medalowej pozycji.
Wygrał team z Hotelu Haffner z Sopotu, druga była drużyna Restauracji Dinette z Wrocławia, trzecia Hotelu Stary Restauracja Trzy Rybki z Krakowa.
Obaj panowie z Nordowego Mola podkreślają rolę Marka Hewelta.
- Dał nam wolną rękę, więc mogliśmy skupić się na konkursie - mówi szef Krzysztof Rozum. - I już wiem, że będziemy szukali kolejnych podobnych okazji do tego, by pokazać naszą nadmorską kuchnię.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?