XI edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego odbyła się w niedzielę, 11 czerwca w Gdańsku – Oliwie.

Koneserzy regionalnej żywności odnaleźć mogli przysmaki na 20 stoiskach lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Można było poznać smaki ściśle związane z regionem, wytwarzane wyłącznie w województwie pomorskim według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.

Święto to znakomita okazja do spróbowania specjałów z Listy Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 175 wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi czwarte miejsce w Polsce.

Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowały m.in. kiszkę kaszubską (cziszka kaszubska), kotlety czy polewkę z ryb po kaszubsku, smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim oraz słynne w regionie ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego. A do tego najróżniejsze przetwory w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące z ich gospodarstw.

KATALOG FIRM GDAŃSK

Zobacz także:

(TVN/x-news)

Gastronomia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!