Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Beka znów przygotowała wigilię na rynku | ZDJĘCIA, WIDEO

Krzysiek Hoffmann
Wigilia z Restauracją Beka w Pucku 2015
Wigilia z Restauracją Beka w Pucku 2015 Piotr Niemkiewicz
Restauracja Beka z Pucka już po raz trzeci przygotowała wiligię na rynku w Pucku. Kucharze lokalu, w którym gościła Magda Gessler na święta Bożego Narodzenia przyrządzili tradycyjne potrawy, aby podzielić się nimi z mieszkańcami. Właściciel Beki, Przemysław Byczkowski częstował m.in. barszczem i bigosem.

Restauracja Beka po raz kolejny przyszykowała tradycyjną wigiliją strawę. Na puckim rynku tuż obok pięknie udekorowanej miejskiej choinki zaparkowała kuchnia polowa i bus, z którego wydawane były wyśmienite potrawy.

ZOBACZ TEŻ: Restauracja Beka z Pucka to lokal, w którym zawitała Magda Gessler | ZDJĘCIA

- Mamy siedem wigilijnych potraw - wylicza Przemysław Byczkowski, właściciel Restauracji Beka. - M.in. pierogi, barszcz, uszka, kapusta z łazankami, kapusta z grzybami.

Nie zabrakło także rybnych przysmaków prosto z kuchni byłej restauracji Paradis. Były śledzie opiekane, czy pasztety z dorsza i łososia. Wiele z niezbędnych składników Restauracja Beka pozyskała od przyjaciół. Kucharze razem z właścicielami przyrządzali potrawy przez dwa dni. Na starówkę wjechało ok. 60 litrów barszczu, 50 kg kapusty i 600 sztuk śledzia.

- Nie ukrywam, że dużo z tych produktów dostaliśmy od zaprzyjaźnionych firm, z którymi na co dzień współpracujemy - dodaje właściciel Beki. - Za hojność i chęć wsparcia naszej akcji jesteśmy im bardzo wdzięczni.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO. Polub nas na Facebooku!

Wyjątkowy, bo wigilijny poczęstunek Restauracja Beka przygotowała dla każdego - od bezdomnych, po tych, dla których los nie był łaskawy.

- Nie mamy żadnych uwarunkowań - wyjaśnia Przemysław Byczkowski. - Kto jest w potrzebie, komu w tym roku powiodło się inaczej niż przewidywał śmiało może przychodzić.

Szlachetna inicjatywa restauracji z ul. Helskiej z pewnością będzie kontynuowana.

- Naprawdę nie ma czego się wstydzić. Jeśli ma ktoś opory, wystarczy mnie anonimowo poinformować, a w przyszłym roku przywieziemy ciepłą strawę do domu. - mówi szef restauracji Beka. - Nie chcę nikomu sprawiać przykrości, a chciałbym żeby każdy na tym wigilijnym stole coś miał.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto