Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce to samo zdrowie, a do tego, jeśli są podane w postaci pięknie pachnącej sałatki, to skuszą każdego. Sałatki warzywno-owocowe sycą, a podane na obiad z mięsem są wspaniałym daniem, a co najlepsze nie pozostaje nam uczucie ociężałości, ale tylko sytości.
Dziś przepis na bardzo prostą ale nadzwyczaj smaczną sałatkę podaje Barbara Zarudzka zajmująca się adopcjami zwierząt w elbląskim schronisku. Do jej wykonania potrzebujemy całego, niedużego selera, puszkę ananasów, 10 dkg orzechów włoskich, garść rodzynek oraz dwie łyżki stołowe majonezu. Wykonanie sałatki jest równie nieskomplikowane.
Sałatka z orzechami
Przepis na przepyszną sałatkę podaje Barbara Zarudzka, pracownik elbląskiego schroniska dla zwierząt.
Potrzebne składniki:
-nieduży, surowy seler
-puszka ananasów
-10dkg orzechów włoskich
-garść rodzynek
-dwie łyżki majonezu
Seler trzemy na tarce z grubymi oczkami. Ananasy kroimy w dosyć drobną kostkę. Orzechy siekamy drobno. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki i mieszamy dodając majonez. Zamiast surowego selera możemy dodać seler konserwowy. Sałatkę możemy udekorować orzechami. Doskonale nadaje się zarówno na przystawkę, jak i osobno podane danie.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?