W skrócie
Domowe croissanty przypominają sposobem przygotowania rogale marcińskie. Jeżeli miałeś doświadczenie z robieniem okolicznościowego wypieku na 11 listopada, z pewnością poradzisz sobie z croissantami. Ważne, aby korzystać z mąki pszennej o wysokiej zawartości białka, pełnotłustego mleka oraz wysokiej jakości masła o zawartości 82%. Croissanty można podawać na słodko nadziewane kremem mascarpone i owocami jagodowymi np.: borówkami lub malinami. Wyśmienicie smakują także z jajkiem sadzonym, szynką, plastrami sera żółtego i pomidora. Zachęcamy do świętowania nimi Dnia Rogalika, który według kalendarza świąt nietypowych przypada 30 stycznia.
Domowe croissanty – prosty przepis na francuskie rogaliki
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 24 godziny + 12 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 28 g drożdży lub 12 g suszonych drożdży,
- 580 g mąki pszennej,
- 40 g cukru kryształu,
- 5 g soli,
- 250 ml pełnotłustego mleka,
- 300 g masła.
Do posmarowania:
- 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka.
Jak zrobić domowe croissanty?
Sposób przygotowania:
- Na początku drożdże umieściłam w misce, zalałam ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszałam. Powinny całkowicie się rozpuścić.
- Następnie dodałam 520 g przesianej mąki pszennej, cukru i soli.
- Składniki zagniotłam w robocie kuchennym wyposażonym w hak na średnich obrotach przez 5 minut. Można także zagnieść ciasto ręcznie.
- Podwyższyłam obroty i zagniatałam ciasto jeszcze przez 3 minuty.
- Ciasto na croissanty zagniotłam w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na noc lub przez 8 godzin.
- Masło pokroiłam na plastry i ułożyłam na kształt prostokąta na papierze do pieczenia.
- Następnie przykryłam drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowałam masło na cienki prostokąt.
- Tak przygotowane masło włożyłam do lodówki.
- Po tym czasie ciasto na croissanty rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 25 cm x 42 cm.
- Na środku ułożyłam wcześniej przygotowany prostokąt z masłem.
- Rogi ciasta skierowałam do środka, tworząc zgrabną paczkę i całkowicie zamknęłam masło w środku.
- Ciasto rozwałkowałam na prostokąt, następnie złożyłam na 3 części, składając do środka, zaczynając od lewego boku.
- Ciasto na croissanty posypałam delikatnie pozostałą mąką, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie wyjęłam z lodówki, ponownie rozwałkowałam na prostokąt i złożyłam. Proces należy powtórzyć jeszcze dwa razy.
- Schłodzone ciasto na croissanty podzieliłam na 2 części i każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 50 × 40 cm.
- Prostokąt ciasta należy pokroić na równe trójkąty o bokach 21 × 21 × 9 cm.
- Każdy trójkąt zwinęłam, zaczynając od krótszego boku. Gotowy rogaliki warto lekko wygiąć.
- Domowe croissanty ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ręcznikiem kuchennym i odstawiłam do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
- Rogaliki powinny podwoić objętość.
- Żółtko rozmieszałam z mlekiem i posmarowałam nim wierzch domowych croissantów.
- Croissanty piekłam przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220° Celsjusza.
- Upieczone croissanty odstawiłam na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Upieczone domowe croissanty znakomicie smakują podane z konfiturą wiśniową i filiżanką kawy z odrobiną mleka.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?