Rafał Targosz (szef kuchni czterogwiazdkowego hotelu Unicus w Krakowie) przygotuje regionalne specjały: terrinę z gęsi owsianej z powidłami śliwkowymi łowickimi, wątróbkę z gęsi owsianej nadziewaną warzywami na sosie z chrzanu znad środkowej Warty, bulion z pieczonej gęsi owsianej z gołąbkami z żołądków gęsich i pęczaku, ragout jagnięce ze świniarki z borowikami szlachetnymi, pęczakiem i pigwą, mus z koziego twarogu z Eufeminowa z nagawskimi jabłkami pieczonymi z sokiem z dodatkiem piernik z marchwi i sosem karmelowym.
W niedzielę natomiast pieczeniem szarlotki zajmą się amatorzy, czyli przedstawiciele łódzkiego świata kultury (m.in. aktorzy Teatru Pinokio). Jabłka na ciasto będą pochodziły z łódzkich sadów. Bilet wstępu na imprezę kosztuje 5 zł. Dzieci do lat 10 wchodzą za darmo. Zapraszamy!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?