Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, w wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 3 i 15 stycznia, wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez Elis Ali Eski w Tuchomiu.
- W trakcie kontroli stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych - informuje na oficjalnej stronie GIS. - W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów, bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed 09.07.2025" oraz datami wcześniejszymi.
Zakaz dalszej produkcji i nakaz wycofania produktów z rynku
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności oraz nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku i ich zniszczenie.
Jak informuje dalej GIS, producent podjął już działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Tu znajdziesz informacje o zakażeniu Salmonellą
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?