Finał regionalny w województwie zachodniopomorskim odbył się w Ogrodach Przelewice z Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Cel konkursu jest zawsze ten sam: poznanie oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
- To poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wizytówką oraz upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, rzemiosła i przetwórstwa - tłumaczy Adam Kalinowski, zastępca dyrektora Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w podstargardzkich Barzkowicach.
Zwycięzcy konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2021
Finał regionalny w Zachodniopomorskiem wyłonił laureatów z blisko 60 wytwórców potraw. Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- podkategoria produkty i przetwory mięsne:
Roman Kawecki - kiełbasa gruba z dziczyzny z Gospodarstwa Agroturystycznego „Zielona Dolina”, - podkategoria produkty i przetwory z ryb:
Małgorzata Zybała z KGW Malwy w Tetyniu - paprykarz z płoci, - podkategoria produkty mleczne:
Stara Mleczarnia w Bobolicach - masło 82 proc. ze śmietanki ukwaszonej, - podkategoria miody: P
asieka Rzeplino, Rafał Czarnecki - miód nostrzykowy.
Wyróżnienia zdobyli: Zakład Przetwórstwa Spożywczego Michał Szukalski za Kiełbasę Galicyjską, Danuta Kaczmarek za osełkę maślaną znad Chocieli i Piotr Wójcik za miody z kolonii Przydargiń.
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
- podkategoria przetwory owocowe: Iwona Smółka z KGW Strzebielewo - gruszki w occie,
- podkategoria przetwory warzywne: Waldemar Borecki - Domysłowskie maślaczki,
- podkategoria produkty zbożowe: Danuta Karpińska z GS „Sch” Boblice - chleb bałtycki z Bobolic,
- podkategoria wyroby cukiernicze: Jadwiga Glaser - Pierniki ze skraju Puszczy Nalibockiej.
Wyróżnienia zdobyli: Romualda Rosiak za makowiec rodowy, Jolanta Lipińska za dżem z czarnej porzeczki, Urszula Nowak za syrop z buraka cukrowego.
Kategoria napoje regionalne
- podkategoria napoje bezalkoholowe: Iwona Smółka z KGW Strzebielewo za kwas buraczany,
- podkategoria napoje alkoholowe: Winnica Bekasiak za wino solaris 2020, półwytrawne, białe.
Wyróżnienie za syrop lawendowy trafiło do Urszuli Mejer.
ZOBACZ TEŻ:
W kategorii inne produkty regionalne wygrała Iwona Smółka z KGW Strzebielewo za ocet z papierówki, a wyróżnienie trafiło do KGW Jarzębina za promowanie produktów i dań lokalnych.
Podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu, 3 października, odbędzie krajowy finał konkursu i wręczone zostaną Perły za dania regionalne. Z Pomorza Zachodniego o Perłę powalczą:
- faszerowany udziec z dzika Justyny i Roman Kaweckich,
- pasztet marwicki z królika Norberta Dobosiewicza,
- twaróg kozi marwicki Cezarego i Edyty Szczupaków z gospodarstwa ekologiczne Frykas,
- miód lipowy Marii i Jana Kołosowskivh z pasieki Medus,
- Tort Mocca Jana Tabińskiego z PPH TAST,
- sok jabłkowy NFC 100 proc. Sadów Rajewscy,
- salceson przelewicki Ireneusza Junga.
POLECAMY RÓWNIEŻ: Giełda w Przecławiu. Na pchlim targu można było kupić prawdziwe perełki! [ZDJĘCIA]
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Napięcie wokół Tajwanu. Chiny rozpoczęły manewry
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?