Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Inowrocławiu?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Inowrocławiu. Można dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza tego typu ma kilka wspólnych cech z oryginalną pizzą włoską, jednak znacząco różni się od niej. Posiada ona grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. Wykorzystuje się do tego wysokoglutenową mąkę, wodę, drożdże i sól. Obfituje ona w znaczną ilość dodatków, a podstawą jest pomidorowy sos. Jest tam również mięso, np. kurczak, szynka, salami, pepperoni. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Typowo amerykańskim dodatkiem jest ananas.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Inowrocławiu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Inowrocławiu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pizza i jej historia
Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca przeniósł przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego posiłku obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W innych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Inowrocławiu. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Fakty i mity o ogórku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?