Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

Zarzut zabójstwa w zamiarze bezpośrednim wobec Rafała Z. Mężczyźnie grozi dożywocie

Zarzut zabójstwa w zamiarze bezpośrednim wobec Rafała Z. Mężczyźnie grozi dożywocie

Nowy las posadziły "dębusiowe" przedszkolaki i ich rodzice

Nowy las posadziły "dębusiowe" przedszkolaki i ich rodzice

Polecamy

Polska Księżniczka Leia od SI i wersje postaci z innych krajów – która najlepsza?

Polska Księżniczka Leia od SI i wersje postaci z innych krajów – która najlepsza?

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Tanie loty na majówkę i Boże Ciało: kiedy ceny są niższe? Sprawdź zanim kupisz bilet

Tanie loty na majówkę i Boże Ciało: kiedy ceny są niższe? Sprawdź zanim kupisz bilet