6 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Smażenie, opiekanie i pieczenie to nienajlepszy sposób...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/91/86/61976d94a23f7_o_large.jpg)
fot. gbh007/123rf
5 produktów, które mogą powodować raka. Nie powinno się ich mieć w swojej diecie. Te grupy pokarmów sprzyjąją powstawaniu nowotworów
Potrawy smażone
Smażenie, opiekanie i pieczenie to nienajlepszy sposób przygotowania potraw. W czasie tego procesu w potrawach zawierających skrobię, pojawia się akryloamid – związek, który uszkadza ludzkie DNA i może nawet doprowadzić do śmierci naszych komórek.
Sięganie po frytki, chipsy i tłuste smażone mięsa, niesie za sobą także wystąpienie otyłości oraz cukrzycy typu 2. Obydwie te choroby sprzyjają występowaniu stanów zapalnych w organizmie oraz wzmagają stres oksydacyjny – kolejne czynniki wpływające na rozwój nowotworów.