MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT i PÓŁPRAWDA. Wprawdzie obróbka termiczna lub suszenie...
fot. jasiek03/123rf.com

Fakty i mity o grzybach. Niektóre są niebezpieczne! Grzyby trujące łatwo poznać? Gotowane grzyby są bezpieczne? Sprawdź, w co nie wierzyć

Gotowanie, suszenie itp. pozwoli pozbyć się trucizny z grzybów

MIT i PÓŁPRAWDA. Wprawdzie obróbka termiczna lub suszenie sprawia, że toksyn jest mniej, ale nie pozbawia ich grzybów. Gatunki trujące, nawet tak „obrobione”, nadal mogą wywołać zatrucia, albo uszkodzenia narządów. Natomiast są też gatunki jadalne, ale ciężkostrawne. W ich przypadku rzeczywiście zaleca się jedzenie tylko po obróbce termicznej lub wstępnym obgotowaniu z odlaniem wody. Podkreślamy – chodzi o gatunki jadalne.

Zobacz również

Ważna informacja z ZUS dla 23,9 mln osób. Chodzi o emerytury

NOWE
Ważna informacja z ZUS dla 23,9 mln osób. Chodzi o emerytury

W Bydgoszczy powstaje nowe osiedle na Bartodziejach

NOWE
W Bydgoszczy powstaje nowe osiedle na Bartodziejach

Polecamy

Czym jest Positive Nutrition? Takie powinno być podejście do leczenia otyłości

Czym jest Positive Nutrition? Takie powinno być podejście do leczenia otyłości

Kobieta zasnęła za kierownicą. Zjechała z drogi i doszło do kolizji

Kobieta zasnęła za kierownicą. Zjechała z drogi i doszło do kolizji

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli