Pierwszy odpowiednik dzisiejszego food trucka miał powstać w drugiej połowie XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Jego konstruktorem był Charles Goodnight, który zapewniał ciepłą strawę poganiaczom bydła. Po nim nadjechały kolejne, a dziś w Stanach działają dziesiątki tysięcy samochodów z jedzeniem.
Kuchnia na kółkach - historia food trucków
Do Polski foodtrucki dotarły w 2010 roku. Pierwsze działały w Warszawie, teraz możemy je spotkać w całej Polsce, m.in. w Redzie. W weekend 5/6 września w Parku Miejskim "zaparkowało" kilka food trucków. Można w nich było zamówić m.in. frytki belgijskie, lody tajskie, hamburgery, hot dogi, langosze, czy kurtosze.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?