Food Trucki zawitały w Redzie. Mobilna gastronomia swoje początki ma na Dzikim Zachodzie [ZDJĘCIA]

ts
nadesłane/Cecylia Smuga
W Parku Miejskim w Redzie możemy poczuć zapach potraw pochodzących z różnych stron świata. Po raz kolejny do Małego Trójmiasta przyjechały Food Trucki. Kulinarna impreza rozpoczęła się w sobotę, 29 czerwca i potrwa do niedzieli, 30 czerwca.

Początków mobilnej gastronomi można doszukiwać się w 1866 roku. W drugiej połowie XIX wieku Charles Goodnight, uznawany za prekursora mobilnej gastronomii, zbudował „Chuckwagon”, prototypową kuchnię polową, z której sprzedawał jedzenie pastuchom i podróżnym na Dzikim Zachodzie.

Dzisiaj food trucki popularnej są na całym świecie. W weekend 29/30 czerwca smakołyków pochodzących z rożnych regionów świata możemy skosztować w Redzie w Parku Miejskim, gdzie po raz kolejny odbywa się zlot kuchni na kółkach. W tym roku można zjeść m.in. dania kuchni indyjskiej, hiszpańskie churros, hot dogi, potrawy z kuchni meksykańskiej, frytki belgijskie, azjatyckie pierożki na parze, grillowane kawałki kurczaka, lody tajskie, azjatycki makaron chow mein, podpłomyki własnej produkcji i pierogi, amerykańskie burgery, grillowane ciabatty, kofty wołowe oraz skosztować lemoniady molekularnej.

Swoje stoisko ma także Schronisko dla bezdomnych zwierząt w Dąbrówce. Nie brakuje też atrakcji dla najmłodszych.

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie