Informator Medyczny: Twoja energia i samopoczucie zależą od diety. Czy na pewno wiesz, jakie jedzenie da ci więcej sił i dobry nastrój?

Akcja specjalna Informator Medyczny
Brakuje ci na co dzień energii, często masz ochotę przespać całe popołudnie? Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że zimą i na przedwiośniu brakuje nam energii i motywacji. Na ilość słońca nie mamy wpływu, ale na dietę jak najbardziej. Czy wiesz, co jeść, aby poprawić swoje samopoczucie i wzmocnić organizm?

Zbilansowany posiłek

Właściwie skomponowana i zbilansowana dieta ma znaczący wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Całodniowe menu dla osób zdrowych powinno uwzględniać od 4 do 5 posiłków w odstępach około 3 lub 4 godzin. Śniadanie powinniśmy zjadać do dwóch godzin po wstaniu z łóżka, a ostatni posiłek należy spożywać na około trzy godziny przed snem.

Strączki i kasze

Nasiona roślin strączkowych, gruboziarniste kasze, pieczywo z pełnego przemiału oraz orzechy to źródło witamin z grupy B. Dieta, w której wymienionych produktów nie brakuje, pomoże zwalczyć uczucie zmęczenia, zapobiegnie spadkom koncentracji, drażliwości oraz wzmocni odporność. Zapiekanki, kotlety ze strączków, warzywne zupy z kaszą oraz kolorowe kanapki to dania, które z łatwością przygotujesz, a które na pewno poprawią twój humor.

Warzywa

Zimą warto pokochać ostrą paprykę, która zawdzięcza swój ostry smak kapsaicynie. Ten niezwykły alkaloid pobudza trawienie i powoduje wzrost temperatury ciała. Dzięki temu przyśpiesza spalanie kalorii.

Nie zapomnijcie o zielonej pietruszce. Natka jest dobrym źródłem żelaza. Jednak źródła roślinne żelaza są gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe (mięsne). Jeśli jednak połączy się żelazo roślinne z witaminą C w jednym posiłków, wówczas uzyskuje się dobrą wchłanialność.

Prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów jest rzeżucha, dlatego warto ją jeść przez cały rok. Zawiera sporo witaminy C, więc zaleca się ją palaczom, którzy cierpią na niedobory tego nieocenionego przeciwutleniacza (mają jej o 40 proc. mniej niż osoby niepalące). To także świetne źródło witaminy A, witaminy B, witaminy PP i witaminy K. Żywieniowcy chwalą ją również za ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu.

Owoce

Owoce to naturalny i zdrowy deser. Największą wartość żywieniową mają te świeże. Bogactwo witamin i błonnika kryje się w ich skórce. Dużo błonnika zawierają maliny. Sporo magnezu dostarczają z kolei banany, dlatego warto je zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Magnez stymuluje procesy pamięci i koncentracji. Działa też uspokajająco, zapobiega bolesnym skurczom łydek. Duże ilości witaminy A, niezbędnej do prawidłowego procesu widzenia, zawiera melon. Truskawki, grejpfrut i pomarańcza są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Warto też przez cały rok jeść jabłka. Dzięki zawartości błonnika regulują one pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami, w tym przed rakiem jelita grubego.

Naturalne antybiotyki

Warto też używać więcej czosnku i cebuli, które w sposób naturalny wzmacniają odporność oraz mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Ich lecznicze właściwości znane były już od dawna. Zarówno czosnek, jak i cebula zawierają wiele związków organicznych, mogących skutecznie niszczyć bakterie i wirusy (w tym niektóre gronkowce i paciorkowce), nie powodując przy tym uodpornienia się na ich działanie. Podkreślają też smak potraw.

Kiszonki

Pamiętajmy o kiszonkach: ogórkach czy kapuście kiszonej. Kiszone produkty poprawiają trawienie i ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Wspomagają perystaltykę jelit, co jest kluczowe w profilaktyce i leczeniu zaparć. Drobnoustroje kwasu mlekowego regulują skład mikrobioty, działając korzystnie na pracę przewodu pokarmowego.

Kefir i jogurt

Chcecie mieć zdrowe jelita? Pijcie kefir lub jogurt naturalny. Kefir może hamować rozwój niektórych nowotworów, na przykład jelita grubego. Pobudza także apetyt, zawiera dużą ilość witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Jogurt naturalny wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn, zapobiegając rozwojowi bakterii chorobotwórczych i podnosząc odporność organizmu. Jogurty czy kefiry zawierają żywe kultury bakterii hamujące rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Ułatwiają także przyswajanie przez organizm zawartych w napojach mlecznych składników odżywczych (wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B). Według najnowszych badań mają również wpływ na produkcję enzymów działających w układzie odpornościowym.

Imbir i cytryna

Nie zapomnijmy o imbirze i cytrynie. Dużą popularnością cieszy się woda z cytryną, imbirem i miodem. Naturalny miód ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki. Jest to również doskonała alternatywa dla dzisiejszych kosmetyków.

Cytryna to źródło witaminy C, dodatkowo jest bogata w witaminę B6, wapń, magnes, potas i wiele innych składników odżywczych. Natomiast imbir rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Wodę z imbirem, cytryną i miodem najlepiej pić rano.

Nawadnianie

O tym, że nawadnianie jest ważne dla całego organizmu, słyszymy cały czas, ale sami wiecie, jak trudno wciąż pamiętać o piciu wody. A przecież to istotna kwestia dla dobrostanu skóry i całego organizmu. Aby na stałe wprowadzić ten nawyk, warto wyobrazić sobie ciało jako piękny kwiat. Nawet jeśli będziemy go zasilać doskonałymi nawozami, bez podlewania zwiędnie. Działa na wyobraźnię, prawda?

Ważne jest to także teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy suche powietrze w pomieszczeniach sprzyja wysychaniu śluzówek i skóry, co w rezultacie powoduje skłonność do podrażnień. Pękające kąciki ust i suche śluzówki zwiększają możliwość zakażeń. Nawadniajmy się zatem wystarczająco i skutecznie, aby zachować zdrowie. Aby ułatwić organizmowi wchłanianie wody w jelitach, warto zadbać o to, aby miała temperaturę pokojową, dodać do niej szczyptę soli i kilka kropli soku z cytryny, wówczas stworzymy naturalny izotonik. Taki napój nawilży nasze ciało skuteczniej, niż wybierane przez nas kawa czy herbata.

Partnerzy:
POLMED S.A.
Os. Kopernika 21
83-200 Starogard Gdański
Infolinia: 58 775 95 99
polmed.pl

Wojewódzki Szpital Zespolony w Elblągu
ul. Królewiecka 146
tel. 55 2359-600

Odnova dla Ciebie
ul. Bielińskiego 6 lok. 2
Kartuzy
tel. 786 019 808
[email protected]
odnowa-dlaciebie.pl

NU MED Grupa S.A.
ul. Królewiecka 146, 82-300 Elbląg
55 235 89 53
nu-med.pl
[email protected]


Powiślańska Szkoła Wyższa

ul. 11 Listopada 29, 82-500 Kwidzyn
tel. 55 615 13 73
e-mail: [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Informator Medyczny: Twoja energia i samopoczucie zależą od diety. Czy na pewno wiesz, jakie jedzenie da ci więcej sił i dobry nastrój? - Gdańsk Nasze Miasto

Wróć na wejherowo.naszemiasto.pl Nasze Miasto