Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Trwa konkurs na najpiękniejszą palmę wielkanocną 2024 w Gnojnie. Zdjęcia

Trwa konkurs na najpiękniejszą palmę wielkanocną 2024 w Gnojnie. Zdjęcia

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie kościańskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie kościańskim

Polecamy

Zmiana na ostatniej prostej w kampanii wyborczej w Krakowie. Kandydaci łączą siły

Zmiana na ostatniej prostej w kampanii wyborczej w Krakowie. Kandydaci łączą siły

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie pleszewskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie pleszewskim

330. rocznica wydania drukiem pierwszej książki w Kwidzynie. Będzie się działo!

330. rocznica wydania drukiem pierwszej książki w Kwidzynie. Będzie się działo!