Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Olsztynku, (21.04-27.04.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Olsztynku, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Nasielsku, (21.04-27.04.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Nasielsku, (21.04-27.04.2024)

Polecamy

Pożar autokaru na stacji benzynowej. O włos od tragedii!

NOWE
Pożar autokaru na stacji benzynowej. O włos od tragedii!

Przegląd tygodnia od 21.04 w Opocznie

NOWE
Przegląd tygodnia od 21.04 w Opocznie

Tygodniowy przegląd prasy w Rydułtowach, (21.04-27.04.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Rydułtowach, (21.04-27.04.2024)