Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jakimi przysmakami lubią zajadać się piłkarze Hiszpanii?

Tomasz Smuga
Chociaż na EURO 2012 do Polski mistrzowie świata i Europy zabiorą ze sobą własnego kucharza, który będzie dbał o ich dietę, to w wolnych chwilach niektóre z gwiazd La Roja nie do końca lubią zdrowo się odżywiać. Paella, frytki, czy kanapka "Big Mac" to tylko niektóre z ulubionych przysmaków piłkarzy reprezentacji Hiszpanii.

Wśród zawodników Vicente del Bosque, którzy lubią sięgnąć po wysokokaloryczne potrawy jest napastnik Barcelony David Villa. Gdyby mógł to najchętniej, w jednej z restauracji serwującej fast food’y, opychałby się kanapą Big Maca.

Inny z atakujących Hiszpanów Fernando Torres w pytaniu na ulubioną potrawę odpowiedziałby, że paella. Jest to jedno z popularniejszych dań w kraju na Półwyspie Iberyjskim. Danie sporządzane jest głównie z ryżu, szafranu i oliwy z różnymi dodatkami takimi jak z kawałkami kurczaka (bardzo typowe dla Walencji), owocami morza, paprykami, kiełbaskami czosnkowymi, groszkiem czy pomidorami. Chociaż Hiszpanie lubią popijać wino, to Torres z napojów przede wszystkim lubi zimną pepsi.

Jednak kibice w Polsce mogą nie mieć okazji do zobaczenia jak gwiazdy mistrzów świata i Europy zajadają się paellą czy Big Mac’iem. Nie wiadomo, czy zawodnicy dostaną powołanie na czerwcowy turniej. Villa zmaga się z kontuzją, a atakujący Chelsea Londyn jest po prostu bez formy.

Pewny gry na mistrzostwach (jeśli będzie zdrowy) może być za to kapitan La Roja Iker Casillas. Wychowanek Realu Madryt po ciężkich treningach najchętniej zajadałby się frytkami oraz jajkami.

O jedzeniu godzinami mógłby opowiadać za to inny z piłkarzy na co dzień broniących barw Królewskich – Xabi Alonso. Hiszpan równie mocno lubi kopać piłkę, jak jeść baraninę, groszek czy marynowaną paprykę. Jakby zapytać motor napędowy Realu Madryt, jakie jest jego pierwsze skojarzenie z jedzeniem, to niewątpliwie odpowiedziałby, że "makaron z pomidorami i jajka na twardo mojej babci Mertxe w jej domu w Tolosie". Jego ulubioną przekąską jest kanapka z nocillą [coś w rodzaju Nutelli] i kiełbaskami z Pampeluny. Xabi Alonso, jak sam o sobie mówi jest „ograniczonym kucharzem, troszkę pomaga w kuchni, ale wdzięcznym smakoszem”, dlatego lubi kolekcjonować wspomnienia z dań, które miał przyjemność jeść.

- Grillowane krewetki sprowadzane prosto z Kadyksu były wspaniałe, również dorada, którą złapałem Zumaii - pewnie dlatego, że nigdy nie złowiłem niczego większego, także kałamarnica z cebulką. Grillowane morszczuk czy turbot z Elkano to absolutnie dania wyjątkowe. Także kotlety z czerwoną papryczką przygotowane przez Juliána z Tolosy. No i torrija [słodki smażony chleb] Martína – zwierzał się jednemu z hiszpańskich dziennikarzy.

Mniej wyszukane potrawy preferuje inny z pomocników Hiszpanii. Najdroższy piłkarz reprezentacji, wart 65 mln euro – Andres Iniesta – najbardziej ucieszy się, gdy na jego talerzu wyląduje kurczak z ziemniakami.

Jeśli odwiedzilibyśmy w domu Gerarda Pique, to prawdopodobnie środkowy obrońca drużyny narodowej i Katalończyków ugościłby nas potrawą o nazwie arroz a la cubana (inaczej ryż po kubańsku). Jest to hiszpańskie danie składające się z ryżu, jajka i sosu pomidorowego. Czasami danie serwowane jest w smażonych bananach. Ta potrawa jest także popularna w Filipinach i Peru.

Jeśli któremuś z hiszpańskich piłkarzy zachciałoby się zmienić swój jadłospis, to śmiało nowych doznań kulinarnych może szukać w swoim kraju. Sama kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana. Posiada swoje regionalne smaki, np. na północy kraju możemy smakować się w daniach rybnych i owocach morza. W samym Madrycie zjemy potrawy z ciecierzycy, wieprzowiny i warzyw o nazwie Madrileno. A np. w Andaluzji posmakujemy kuchni śródziemnomorskiej połączonej z kuchnią francuską. Jada się tam owoce morza, ryby, dziczyznę, grzyby, warzywa i oliwę z oliwek. Najpopularniejszym daniem jest Pescado frito czyli ryba smażona na oliwie z oliwek oraz gaz pacho, czyli chłodnik z pomidorów, oliwy z oliwek i czosnek. Hiszpańskie śniadanie różni się od polskiego. Musi być słodkie: ciasteczka(galletas), smażone w głębokim tłuszczu ciasto z czekoladą (churros). Przez cały dzień obowiązują ciepłe i zimne przekąski ( tapas): smażone ziemniaki (patatas bravas), zielone papryczki smażone na oliwie i posypane solą (pimientos de padron). Obiady i kolacje jadane są późno i są bardzo obfite. Hiszpanie są smakoszami wina i kawy , herbaty miętowej i rumianku.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wejherowo.naszemiasto.pl Nasze Miasto