Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Małe Bania 2024 w Bukowinie Tatrzańskiej. Młodzi górale tańczyli, śpiewali i grali

NOWE
Małe Bania 2024 w Bukowinie Tatrzańskiej. Młodzi górale tańczyli, śpiewali i grali

Balony nad Krosnem 2024. Tłumy mieszkańców podczas pierwszego dnia imprezy [ZDJĘCIA]

NOWE
Balony nad Krosnem 2024. Tłumy mieszkańców podczas pierwszego dnia imprezy [ZDJĘCIA]

Polecamy

Przegląd prasy z Wejherowa w kwietniu

Przegląd prasy z Wejherowa w kwietniu

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia