W hali widowiskowo - sportowej w Luzinie podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej odbył się konkurs kulinarny "Smacznie i tradycyjnie na kaszubskiej drodze".
- Do konkursu wpłynęło 21 zgłoszeń. Jury wybrało trzy najlepsze potrawy, które wytwarzane były w sposób niemasowy, przyjazny dla środowiska oraz z dostępnych lokalnych surowców - mówi Emilia Ogonowska z
Lokalnej Grupy Działania "Kaszubska Droga"
Pierwsze miejsce zajęło stowarzyszenie KGW Kowalewo “Sami Swoi” za pierś z kaczki z żurawiną otuloną nagimi kluskami. Na kolejnym miejscu sklasyfikowana została Agnieszka Potrykus za “sernikowe niebo z Kaszub”. Podium zamknęły Usługi Cateringowe i Kucharskie Małgorzata Król za gołąbki kaszubskie.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienia. Organizatorem wydarzenia było Kaszubskie Towarzystwo Sportowo- Kulturalne z Luzina w ramach projektu „Smacznie i tradycyjnie na kaszubskiej drodze”.
Operacja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wideo:
Flesz - strajk nauczycieli 2019, szkoła w Gdańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?