Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na świąteczną kolację

Janek Taraszkiewicz
Janek Taraszkiewicz
Nie masz czasu na przygotowanie kolacji wigilijnej? Nie wiesz, jak przyrządzić karpia? A może po prostu nie lubisz gotować? Nie martw się – coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie świąteczne menu.

Czasy, kiedy kobieta spędzała w kuchni całe dnie, żeby przygotować świąteczną kolację odchodzą do lamusa. Dziś wszystkie przysmaki możemy zamówić w restauracji czy garmażerce. Na życzenie klienta kucharze przygotują wymarzone potrawy, nawet jeśli nie będzie ich w menu. A koszt? Około 50 zł za osobę.

Co?

Barszcz z uszkami, karp w sosie cebulowym, ryby marynowane, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku. To tylko niektóre z potraw, które możemy zamówić na kolację wigilijną. – Świąteczne menu mamy już przygotowane – stwierdza Barbara Rybaczek, kierowniczka restauracji Ulice Miasta. – Poza potrawami z ryb, dużym zainteresowaniem cieszą się racuchy drożdżowe – dodaje. Większość firm garmażeryjnych oferuje jednak tradycyjne przysmaki wigilijne: uszka, pierogi, czy śledzie. – Możemy też zrobić potrawy na indywidualne życzenie klienta – zapewnia Monika Siwko, właścicielka Kuchni Smakosza. – Zwykle jednak klienci dostają gotową ofertę i z niej wybierają. Jeżeli zdecydujemy się na zamówienie całej kolacji, nie będziemy musieli się o nic martwić. Na stole pojawi się barszcz z uszkami, bigos, pierogi, ryby, sałatki, a nawet kompot z suszu.

Gdzie i kiedy?

Zamówić potrawy możemy na miejscu, w restauracji lub w garmażerce. Powinniśmy jednak pomyśleć o tym odpowiednio wcześniej. Zamówienia można składać do określonego terminu – zazwyczaj jest to około tygodnia, dwóch przed świętami. – Nasza restauracja zbiera zamówienia do osiemnastego grudnia – potwierdza Monika Siwko. Potrawy mogą nam zostać dostarczone do domu, ale pod jednym warunkiem – musimy je odebrać przed 24 grudnia. Prawie wszystkie garmażerie pracują jeszcze w wigilię. To dla klientów, którzy chcą osobiście, na miejscu odebrać jedzenie lub jeszcze coś dokupić. – W wigilijny poranek przyjeżdżają jednak głównie ci, którzy zamówienia złożyli dużo wcześniej – tłumaczy Barbara Rybaczek.

Za ile?

Restauracje i garmażerie oferują nam wiele potraw do wyboru. Przygotują kolację od A do Z, nie czyniąc przy tym spustoszenia w naszych portfelach. Ceny dań nie różnią się od tych, które płacimy każdego innego dnia w roku. – Przykładowa kolacja wigilijna to koszt około 50 zł na osobę – podlicza Rybaczek. Tyle samo kosztuje zamówienie tradycyjnych potraw w garmażerii. Wszystko zależy od tego, ile i co chcemy zamówić. – Ryba po grecku kosztuje 25 zł za kilogram – mówi Monika Siwko. – Śledzie po węgiersku w śmietanie podobnie. Jednak pełen zestaw potraw na kolacje wigilijną to cena około 50 zł za osobę – podsumowuje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto