Fantazyjne i pięknie udekorowane potrawy czekały na jurorów i gości uczniowskiego konkursu gastronomicznego.
Odbył się on po raz dziewiąty w Zespole Szkół Zawodowych w Wejherowie.
Umiejętności kulinarne prezentowali uczniowie, kształcący się w zawodzie kucharza z klas I, II i III. 22 osoby wykonywały wybraną przez siebie potrawę. Na stole królowały dania mięsne: np. rolada z indyka z farszem z suszonych owoców, faszerowane kaczki, kurczaki i prosiaki.
Potrawy oceniało jury złożone z szefów kuchni wejherowskich i okolicznych restauracji.
- Poziom był bardzo zróżnicowany, niektóre dania były wykonane lepiej, inne gorzej - powiedział Marek Florczak, juror i szef kuchni restauracji w hotelu Murat w Redzie. - Ocenialiśmy nie tylko smak potrawy, ale także wykonanie, dekorację, czystość i higienę.
Wśród uczniów klas III pierwsze miejsce zajęła Elżbieta Piekarska za faszerowane prosię. Zwyciężczynią w kategorii klas II była Barbara Lademann za roladę z ryby, natomiast w kategorii klas I zwyciężyła Barbara Dampc za potrawę o nazwie rajska galantynka.
Pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu jest Danuta Pikulik-Lech, nauczyciel technologii gastronomicznej ZSZ w Wejherowie.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?