Czym się Pan interesuje?
Już od 13 lat kelneruję w restauracji Hotelu Faltom, więc moja praca bardzo wpłynęla na moje zainteresowania. Ciekawią mnie sprawy żywieniowe i nie ukrywam, że chciałbym podjąć naukę właśnie w tym kierunku. Poza tym uwielbiam podróżować i odkrywać piękne zakątki Polski. Szczególnie chętnie spędzam czas na Półwyspie Helskim. Jeśli mam czas to wybieram się także na grzybobranie.
Czy w pracy pozwala Pan sobie na żarty w stosunku do klientów?
Praca z ludźmi jest specyficzna i tak naprawdę to od nich wszystko zależy. Jeśli pojawiają się goście, którzy sami od początku żartują to oczywiście zdarzy się, że odpowiem im żartobliwie. Ktoregoś dnia obsługiwałem bardzo wesołą grupę Polaków, którzy przyjechali w odwiedziny z Angli. Chętnie dopytywali się o sposób przyrządzania różnych potraw. Za którymś razem gdy spytali mnie jak podajemy łososia, odpowiedziałem, że na talerzu. Strasznie ich to rozbawiło.
Jest Pan już doświadczonym kelnerem. Jakimi cechami, według Pana, powinna się charakteryzować osoba podejmująca się tej pracy?
Przede wszystkim schludnie ubrany, uśmiechnięty, pogodny i wykazujący dużo zrozumienia. Dobry kelner zawsze pamięta, że jego zadanie to pomóc klientowi i sprawić, by dobrze czuł się w naszym lokalu. W tej pracy trzeba starać się wyprzedzać oczekiwania klienta. Po kilku latach pracy kelner staje się też trochę psychologiem. Trzeba pamiętać, że goście nie lubią nadgorliwości i zbyt przesadnej grzeczności.
Głosuj na Janusza Jaworskiego już teraz! Ślij SMS pod nr 72355 o treści kelnergw.10
Szutroza - Szlakiem Wielkopolskich Łowisk
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?