Smaki Pomorza. Odcinek 10. Przepyszne pierożki leniwe i wizyta w Dinoparku w Malborku

Akcja specjalna Smaki Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Malbork to nie tylko znany na całym świecie zamek krzyżacki. W swoje progi rodziny z dziećmi zaprasza także Dinopark w Malborku. Atrakcji nie zabraknie na cały dzień. Właśnie w tym niezwykłym miejscu powstał 10. odcinek naszego specjalnego programu "Smaki Pomorza"! Pierożki leniwe, które przygotowywał Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski, powstawały pod czujnym okiem… dinozaurów. To trzeba zobaczyć!

Dinopark w Malborku – atrakcje na cały dzień!

– Park powstał w 2011 r. jako uzupełnienie oferty turystycznej miasta Malborka. Jak wiemy w Malborku znajduje się największa ceglana budowla na świecie, my powstaliśmy jako uzupełnienie tej oferty o rozrywkę. U nas rodziny z dziećmi mogą się bawić. W parku jest mnóstwo atrakcji, to, jak wspomniałem, dinozaury, ale nie tylko. Znajdują się tu także park smoków, park linowy, kino 5D, laserowy tor przeszkód, duże place zabaw, wioska neandertalska – atrakcje na cały dzień – mówi Marek Mozołowski z Dinoparku Malbork.

Smaki Pomorza – program wideo!

– Atrakcji jest moc. Warto tu z dziećmi przyjechać. Nie taki dinozaur straszny, jak go malują – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Czas na pierożki leniwe

Do pierożków leniwych potrzebny jest dobry twaróg. Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski podkreśla, że ten z firmy Maluta ma dobre mleko oraz kultury bakterii.

– Firma Maluta skupuje mleko od żuławskich rolników. Dzięki temu mamy pewność, że jest to produkt lokalny i tradycyjny – mówi Krzysztof Szulborski.

Do twarogu należy dodać: trzy łyżki mąki ziemniaczanej, półtorej łyżki mąki pszennej oraz dwa jajka.

– Robi nam się taka baza, którą będziemy macerować i formować z tego kopytka. Żeby to już miało taki dziecięcy charakter, dołożymy odrobinę cukru – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Kopytka podawane są z tradycyjnym polskim sosem. Potrzebujemy do niego: masło i odrobinę bułki tartej. Wszystko musi się ładnie przysmażyć.

Przepis:

Pierożki leniwe

Składniki:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego firmy "Maluta"
60 g mąki ziemniaczanej
4 szt. jajek
40 g mąki pszennej
20 g bułki tartej
30 g śmietany kwaśnej firmy "Maluta"
100 g masła firmy "Maluta"
30 g cukru
10 g soli

Przygotowanie
Twaróg wymieszaj z dwiema mąkami i jajkami, dopraw solą i cukrem. Formuj w wałeczek, później w małe kopytka. Podawaj z kwaśną śmietaną oraz z masełkiem z bułką tartą.

dinopark.malbork.pl
maluta.pl

Materiał oryginalny: Smaki Pomorza. Odcinek 10. Przepyszne pierożki leniwe i wizyta w Dinoparku w Malborku - Dziennik Bałtycki

Dodaj ogłoszenie