Smaki Pomorza. Odcinek 18: Placuszki z kalafiora i brokuła z okrasą z aromatycznych wędlin i szpinakiem z masłem czosnkowym

Agnieszka Kostuch
Agnieszka Kostuch
Udostępnij:
Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski zaprasza na kolejny odcinek z cyklu „Smaki Pomorza”. Tym razem zachęca do odwiedzenia gminy Kartuzy. To właśnie tam, w lokalnym markecie "KABE", znalazł produkty, z których można przygotować placuszki z kalafiora i brokuła, w towarzystwie okrasy z aromatycznych wędlin, a także szpinaku z masłem i czosnkiem. Zobaczcie, jak je przyrządzić krok po kroku.

Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski odkrywa przed widzami "Smaki Pomorza". Tym razem zaprasza do gminy Kartuzy. To doskonałe miejsce, do którego można się wybrać na weekendowy spacer.

Świeże powietrze najlepiej smakuje podczas weekendowych spacerów, a gdzie? W gminie Kartuzy. Po każdym spacerze warto uzupełnić energię i coś przekąsić - przekonuje mistrz.

Dlatego warto odwiedzić lokalny market, gdzie znajdziemy produkty potrzebne do przygotowania prostego, a jednocześnie smacznego dania. Takim miejscem jest m.in. sklep "KABE", który mieści się w Dzierżążnie.

Smaki Pomorza - program wideo!

Smaki Pomorza: Placuszki z kalafiora i brokuła w towarzystwie aromatycznych wędlin oraz szpinaku z masłem i czosnkiem

W lokalnym markecie "KABE" można znaleźć składniki, które przydadzą się do przygotowania placków. Można je połączyć ze smacznymi dodatkami.

Placuszki będą nietuzinkowe, bo zrobimy je z kalafiora i brokuła. Podamy z okrasą z bardzo świeżych i aromatycznych wędlin, a aby dodać smaku i pikanterii całemu daniu, przygotujemy szpinak, który "dosmaczymy" czosnkiem i świeżym, aromatycznym masłem - tym prawdziwym, wiejskim, kaszubskim - dodaje Krzysztof Szulborski.

Smaki Pomorza: Placuszki z kalafiora i brokuła z okrasą z wędlin - składniki

Aby stworzyć danie, potrzebne będą następująceskładniki:

  • 500 g kalafiora
  • 500 g brokuła
  • 300 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g białej cebuli
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g panko
  • 6 jaj
  • 200 g masła 84%
  • 100 g szynki żukowskiej
  • 100 g kiełbasy jałowcowej
  • 100 g boczku wędzono-parzonego
  • 150 g groszku cukrowego
  • 1 doniczka kiełków groszku
  • 1 opakowanie małych listków buraka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek rozmarynu
  • 200 ml oleju
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 50 ml oliwy truflowej
  • 100 g pieczywa tostowego
  • 50 g masła czosnkowego
  • 200 g pomidorków cherry - czerwonych i czarnych
  • 100 g soli
  • 50 g pieprzu

Smaki Pomorza: Placuszki z kalafiora i brokuła z okrasą z wędlin - przygotowanie

W pierwszej kolejności należy pokroić cebulę i wrzucić ją do garnka z rozgrzanym masłem. Potem trzeba dodać drobno pokrojoną kiełbasę jałowcową, a także odrobinę boczku. Warto pamiętać, by skórkę boczku zostawić - przy podsmażeniu stałaby się twarda. Potem należy dodać plaster schabu.

To dobry moment na przygotowanie w osobnym garnku szpinaku.

W tym samym czasie do urządzenia wielofunkcyjnego można włożyć kalafior i zmiksować. a gotowy produkt przełożyć do miski. Podobnie powinniśmy postąpić z brokułami. Gdy już zostaną zmiksowane, także trafiają do naczynia.

W międzyczasie warto obserwować szpinak. W momencie, w którym lekko się rozmrozi, dorzucamy czosnek, solimy i dodajemy odrobinę pieprzu. Potem do szpinaku trzeba dolać śmietanę. Gdy będzie gotowy, można go lekko oprószyć mąką pszenną i odstawić na bok.

Gdy ten krok będzie za nami, czas na przygotowanie kotlecików z brokuła i kalafiora. Do składników przygotowanych wcześniej trzeba dodać sól i mąkę ziemniaczaną. Uważajmy jednak, by masy zbytnio nie mieszać. Następnie trzeba dodać jajko, a potem panko.

W kolejnym kroku należy wyłożyć bułkę tartą typu panko na deskę i uformować kotlety - z kalafiora oraz z brokułów. Potem jest czas na smażenie - zróbmy to na niezbyt mocno rozgrzanej patelni.

W międzyczasie można przygotować grzanki. W tym celu należy odkroić skórki od pieczywa, posmarować je masłem, a potem pociąć na kwadraty i usmażyć. Kolejny krok to delikatne podsmażenie pokrojonego groszku i pomidorów koktajlowych.

Na talerzu układamy kolety, szpinak, grzanki i pomidory. Danie można dla smaku polać oliwą. Potrawę finalizuje okrasa, którą dodajemy na samym końcu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 135,26 zł685,00 zł-40%
miejsce #2

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 892,99 zł1 243,00 zł-34%
miejsce #3

Kenwood

Kenwood KVL8320S

3 236,48 zł2 499,00 zł-23%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł336,99 zł-13%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #6

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Smaki Pomorza. Odcinek 18: Placuszki z kalafiora i brokuła z okrasą z aromatycznych wędlin i szpinakiem z masłem czosnkowym - Dziennik Bałtycki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie