Zwycięski przepis - jajka w koszulkach na wędzonej rybie
Potrzebne (na 6 porcji): 1 wędzona ryba (makrela lub pstrąg), 6 jajek przepiórczych, sok z cytryny, sól, pieprz oraz do dekoracji: paski kolorowej papryki, rzeżucha.
Wykonanie: rybę dokładnie oczyść z ości i skóry. Pokroić na 6 kawałków, ułożyć na półmisku. Zagotować pół litra wrzątku zakwaszonego sokiem z połowy cytryny. Jajeczka przepiórcze kolejno wbić na łyżkę i ostrożnie włożyć do wrzącej wody. Gotować na średnim ogniu 2–3 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Jajka w koszulkach ułożyć na kawałkach ryby. Posypać solą i pieprzem. Udekorować paseczkami. Smacznego!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?