Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Suplement diety doprowadził do śmierci 5 osób! Jest stosowany w Polsce

Suplement diety doprowadził do śmierci 5 osób! Jest stosowany w Polsce

Kandydat na prezydenta Suwałk bez tajemnic. Poznajcie Karola Korneluka

Kandydat na prezydenta Suwałk bez tajemnic. Poznajcie Karola Korneluka

Polecamy

Uwaga! Od tego zależy twoja przyszła emerytura

GORĄCY TEMAT
Uwaga! Od tego zależy twoja przyszła emerytura

Co obejrzeć w święta? Sprawdzamy program TVP

Co obejrzeć w święta? Sprawdzamy program TVP

Oddaliśmy serialowi „Dom” najlepsze historie z naszego życia. Oto kulisy tego serialu

Oddaliśmy serialowi „Dom” najlepsze historie z naszego życia. Oto kulisy tego serialu