MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Do naleśników podaję domowy dżem z czereśni. Potrzebujesz 3 składników, a smak jest niezapomniany. Zachowaj kilka słoików na zimę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy dżem z czereśni to świetny pomysł na zimowe przetwory.
Domowy dżem z czereśni to świetny pomysł na zimowe przetwory. 123rf.com/belchonock/zdjęcie ilustracyjne
Wystarczy, że weźmiesz czereśnie, cukier i wyciśniesz sok ze świeżej cytryny. Z tych łatwo dostępnych składników zrobisz wyborny dżem z czereśni do deserów. Tosty, gofry i naleśniki smakują wyśmienicie posmarowane tym sezonowym przetworem. Co więcej, gdy zachowasz kilka słoików w spiżarni, będziesz cieszyć się smakiem owoców w zimowych deserach.

W skrócie

Zrobienie domowego dżemu z czereśni to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. W ten sposób zachowuję ich smak na dłużej. Do takiego dżemu czereśniowego możesz też dodać ulubione korzenne przyprawy. Świetnie pasuje kora cynamonu, laska wanilii lub kilka ziarenek kardamonu. W każdej z tych odsłon powstanie niesamowity deser. Spróbuj sam i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Prosty dżem z czereśni – przepis na domowe przetwory

Liczba porcji: na 2-4 słoiki.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg czereśni,

  • 800 g cukru,

  • sok z 1 cytryny.

Jak zrobić dżem z czereśni na zimę?

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie oderwij od szypułek i usuń pestki.

  2. Możesz to zrobić wykałaczką lub profesjonalną drylownicą.

  3. Oczyszczone czereśnie przełóż do garnka z grubym dnem i zasyp je cukrem.

  4. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, aby owoce puściły sok.

  5. Następnie wlej sok wyciśnięty ze świeżej cytryny. Możesz także zetrzeć skórkę, jeśli dobrze oczyścić owoc.

  6. Garnek z czereśniami wstaw na średnią moc palnika i gotuj przez 45 minut.

  7. Czereśnie powinny się rozpadać, a dżem wyraźnie gęstnieć tworząc jednolitą konsystencję.

  8. Od czasu do czasu mieszaj, aby dżem z czereśni się nie przypalił.

  9. Po 40 minutach sprawdź, czy dżem jest gotowy. Łyżeczkę przysmaku połóż na spodku do kawy i wstaw na chwilę do lodówki. Jeśli będzie gęsty, to dżem jest gotowy.

  10. Aby przyspieszyć gęstnienie, możesz dodać do dżemu czereśniowego łyżeczkę naturalnej pektyny. Możesz też wydłużyć czas gotowania, aby naturalnie zgęstniał.

  11. Gorący dżem z czereśni przelej do wyparzonych i osuszonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki.

  12. Uważnie zakręć słoiki i postaw do góry dnem na około 15 minut, aby się zawekowały.

  13. Po tym czasie odwróć słoiki do góry dnem i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  14. Domowy dżem z czereśni jest gotowy.

Możesz też zmniejszyć ilość cukru o 300 g, a następnie dłużej gotować. Mam nadzieję, że dzięki temu łatwemu przepisowi zrobisz swoje pierwsze słodkie przetwory.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Do naleśników podaję domowy dżem z czereśni. Potrzebujesz 3 składników, a smak jest niezapomniany. Zachowaj kilka słoików na zimę - Strona Kuchni

Wróć na wejherowo.naszemiasto.pl Nasze Miasto