Dlaczego warto zagłosować na KGW Strzepcz?
- Realizujemy się w naszej wsi, gminie, powiecie, jaki i województwie. Bierzemy czynny udział w turniejach KGW powiatowych i wojewódzkich. Dwukrotnie zdobyłyśmy Grand Prix powiatowe. Wyjeżdżamy na przeglądy kulinarne do Starego Pola, Luzina i Gdańska, uświetniamy imprezy gminne, dożynki, festyny, festiwale kultury kaszubskiej. Gospodynie wkładają dużo serca i pracy w twórczość i pomysły artystyczne. W 2011 r. nasza potrawa – wołowina szmurowana po kaszubsku – została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - mówi Grażyna Ellwart.
Wołowina szmurowana po kaszubsku
1.Umyte i oczyszczone mięso wołowe zrazowe obsypujemy solą i majerankiem, oraz obkładamy gęsto plastrami cebuli i czosnku. Zostawiamy w chłodnym miejscu pod przykryciem na jedna dobę.
2.Przygotowujemy wywar z warzyw, zalewamy dwiema szklankami wody.
3.Z mięsa usuwamy przyprawy, nacieramy je mielonym pieprzem i obsmażamy na smalcu.
4.Wołowinę przekładamy do piekarnika, pieczemy podlewając wywarem z warzyw do miękkości.
5.Gotową potrawę podajemy na tacy razem z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?