MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa...
fot. Kaboompics Pexels.com

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.

WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!

Zobacz również

Ocalić od zapomnienia - piosenki Marka Grechuty w wykonaniu Sceny pod Regałem.

Ocalić od zapomnienia - piosenki Marka Grechuty w wykonaniu Sceny pod Regałem.

Włosi wygrali mistrzostwa Europy do lat 17

Włosi wygrali mistrzostwa Europy do lat 17

Polecamy

Trzy osoby trafiły do szpitala po wypadku, do którego doszło w Lipuszu

Trzy osoby trafiły do szpitala po wypadku, do którego doszło w Lipuszu

Trzy oszustwa w jedną dobę na terenie powiatu wejherowskiego

Trzy oszustwa w jedną dobę na terenie powiatu wejherowskiego

Bajecznie smaczny murzynek z dżemem. Mój przepis to rodzinny hit

Bajecznie smaczny murzynek z dżemem. Mój przepis to rodzinny hit