Spis treści
Majówka czasem grillowania i rozpalania ognisk
Weekend majówkowy to czas, który sprzyja rodzinnym i przyjacielskim spotkaniom. Często z tej okazji wiele osób decyduje się rozpalić grilla lub ognisko. W drugim przypadku należy uważać i pamiętać o podstawowych zasadach. Ogniska nie powinno się bowiem rozpalać m.in. na plażach i przy rzece, ale nie tylko tam.
Polacy uwielbiają grillować
O ile w przypadku ogniska trzeba wystrzegać pewnych rzeczy, o tyle przygotowanie grilla pod względem wyboru miejsca jest znacznie łatwiejsze. Nic więc dziwnego, że Polacy uwielbiają grillować. Kiedy pogoda temu sprzyja, wiele osób decyduje się, by spotkania z rodziną lub przyjaciółmi urozmaicić właśnie w ten sposób.
– Grillowanie od lat jest jednym z ulubionych zajęć Polaków. Aromatyczny zapach, soczyste mięso, chrupiące warzywa to tylko niektóre elementy udanego grilla. Tak naprawdę najważniejszym czynnikiem są ludzie – nasi przyjaciele, rodzina, znajomi, z którymi spędzamy wspólnie czas – mówi Michał Dobosz, ekspert grillowy, właściciel serwisu Grill360.pl i marki Decofire.pl. – Grill jest często pretekstem do spotkań i spędzania razem wielu godzin, które mijają nam na rozmowach i wspólnym biesiadowaniu.
Jak często grillują Polacy?
O tym, że grillowanie cieszy się sporą popularnością, raczej nie trzeba nikogo przekonywać. Dowodem może być fakt, że jak wynika z raportu "Jak grillują Polacy", aż 45% osób, czyli prawie połowa ankietowanych, deklaruje, że w trakcie cieplejszych dni grilluje przynajmniej raz w tygodniu.
Grill węglowy, czy gazowy? Który jest popularniejszy?
Chociaż nadal większą popularnością cieszą się tradycyjne grille węglowe, coraz częściej wybierane są te na gaz. W pytaniu wielokrotnego wyboru o rodzaj grilla, 65% ankietowanych wskazało korzystanie z grilla węglowego, a 44% z grilla gazowego.
Te potrawy z grilla cieszą się zainteresowaniem
To jednak nie rodzaj, a potrawy z grilla są tym, co przyciąga osoby, wybierające tego typu aktywności. Niekwestionowaną królową jest karkówka, którą przygotowuje 79% badanych. Kolejne potrawy, które są chętnie serwowane w ten sposób to:
- kiełbasa (74% badanych),
- kurczak (68% badanych).
Jakie napoje wybierane są do grilla? Wśród nich prym wiedzie piwo (84% badanych) oraz woda (52% badanych).
Ile kosztuje grillowanie?
Gotowanie na świeżym powietrzu wiąże się też z kosztami. Ich wysokość jest uzależniona od tego, ile osób weźmie udział w danym wydarzeniu. Oscylują one jednak średnio w kwocie od 100 do 200 zł.
Oto plusy i minusy grillowania
Za co Polacy cenią sobie grillowanie? Przede wszystkim za możliwość spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi, smaczne jedzenie, a także spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Nie brakuje też wad, wśród których warto wskazać:
- mycie i sprzątanie,
- uciążliwy dym,
- zmienne warunki pogodowe.
Szczegóły raportu "Jak grillują Polacy?" znajdziecie w galerii.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?