5 z 5
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Poznajcie kolejnych liderów naszego plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018
W kategorii Kucharz Roku wciąż prowadzi Daniel Kiedrowski z “U Bąbli” w Bolszewie. Na drugim miejscu Daniel Płotka z Restauracji Leśnej w Wejherowie (na zdjęciu), na trzecim Karolina Wolska z Restauracji Gosia w Kielnie
W tym tygodniu rozmawialiśmy z Michałem Płotką z Restauracji Leśnej z Wejherowa
Jak długo jest Pan Kucharzem?
Michał Płotka: - W tym zawodzie pracuje już od 14 lat. Kucharzem jestem z wykształcenia. Najpierw ukończyłem szkołę zawodową, a następnie technikum technologii żywności w Redzie. Wcześniej pracowałem przede wszystkim na terenie Trójmiasta, m.in w Hotelu Mariott.
Dlaczego postanowił pan pracować akurat w tym zawodzie?
M.P.: - Gotowanie jest moją pasją od dzieciństwa, która przerodziła się w wykonywany zawód. Zaszczepiła mnie tym moja mama, która bardzo dużo gotowała.
Czy ma pan jeszcze jakieś inne zainteresowania poza gotowaniem?
M.P.: - Głównie sport, ale raczej jako kibic. Lubię też wycinać dekoracyjnie w arbuzie.