Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Różnorodne przysmaki i muzyka na żywo. Za nami drugi Uliczny Stragan Kulinarny w Choczewie

Alicja Choinka
Alicja Choinka
W sobotę, 31 lipca w Choczewie zorganizowany został Uliczny Stragan Kulinarny. Na placu przy Urzędzie Gminy stanęły stoiska z różnego rodzaju potrawami. Gościem specjalnym wydarzenia była finalistka programu Master Chef, Sylwia Garska-Chmarycz. Wydarzenie stanowiło akcję crowdfundingową na rzecz budowy Centrum Integracji i Aktywizacji Międzypokoleniowej.

Już po raz drugi w Choczewie spróbować można było różnorodnych przysmaków. Wydarzenie pn. Uliczny Stragan Kulinarny zorganizowane przez Stowarzyszenie Carpe Diem Semper przyciągnęło wielu zainteresowanych.

Mamy przyjemność organizować drugi już piknik kulinarny, który w tym roku nazwaliśmy "Uliczny Stragan Kulinarny". Jest to nic innego jak taka fajna akcja crowdfundingowa, gdzie zbieramy środki po to, aby stworzyć Centrum Integracji i Aktywizacji Międzypokoleniowej

— mówi Piotr Zarzeczny, przedstawiciel stowarzyszenia Carpe Diem Semper.

Nasza inicjatywa ma za zadanie skupiać przestrzeń wielopokoleniową — od najmłodszych do najstarszych, czyli osoby, które działają w Uniwersytecie Trzeciego Wieku. Cieszymy się, że znajduje to poparcie wśród naszej lokalnej społeczności, ale także wśród gości, którzy licznie przybywają nad morze.

Wśród potraw, które przygotowane zostały na Uliczny Stragan Kulinarny można wymienić m.in. dania na ciepło, takie jak gołąbki czy zupa, jak i te na zimno czy słodkie przekąski. Gościem specjalnym wydarzenia była Sylwia Garska-Chmarycz., finalistka programu Master Chef,, która przygotowała zupę chłopską na czterech rodzajach mięsa oraz arancini po choczewsku.

Jak wiadomo arancini jest potrawą włoską. Przekształciłam ją na polską — zamiast ryżu, który jest serwowany we Włoszech, zastosowałam kaszankę z kaszą gryczaną. Jest ona doprawiona i panierowana w panko i sezamie oraz serwowana na musie jabłkowo-cebulowym z dodatkiem musztardy i mojego małego sekretu wartego spróbowania

— tłumaczy Sylwia Garska-Chmarycz.

Wydarzeniu towarzyszyła muzyka na żywo. Oprócz stoisk kulinarnych przy Urzędzie Gminy Choczewo pojawił się także namiot Fundacji Ziemia i Ludzie.

Zajmujemy się edukacją ekologiczną. Obecnie na terenie województwa pomorskiego prowadzimy skierowany do mieszkańców projekt opowiadający o ważności zachowania szeroko pojętej bioróżnorodności

- mówi Michał Skoczeń z Fundacji Ziemia i Ludzie.

W ramach wydarzenia w Choczewie fundacja zaprezentowała wystawę edukacyjną, gry i zabawy dla dzieci, a także zaprezentowała publikacje dotyczące bioróżnorodności.

Uliczny Stragan Kulinarny to nie jedynie działanie, jakie w najbliższym czasie podejmie Carpe Diem Semper.

Mamy wiele propozycji na najbliższe dni i tygodnie. Jedną z nich jest udział w wielopokoleniowym plenerze malarskim. Uczestnicy w różnym wieku będą malowali morski krajobraz

- mówi Piotr Zarzeczny.

W niedzielę, 8 sierpnia w pobliżu domu sołeckiego w Kopalinie odbędzie się gala podsumowująca, na której będziemy licytowali prace wytworzone podczas pleneru malarskiego. Środki te także przeznaczamy na powstanie Centrum Integracji i Aktywizacji Międzypokoleniowej. Zapraszamy!

W sobotę, 4 września odbędzie się także kolejna odsłona Nadbałtyckiego Marszu Nordic Walking. Uczestnicy uiszczają opłatę startową w formie symbolicznego datku.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wejherowo.naszemiasto.pl Nasze Miasto